İyilik Yolu Derneği, iftar bağışlarınızı mazlum coğrafyalarda muhtaç Müslümanlara ulaştırıyor. Afrika ülkelerinin geleneklerine uygun iftar programlarında özel iftar çeşitleri sunuluyor.
İçerikler / İftar Bağışı, İftarlık Bağışı Hakkında
İftar, Ramazan ayında tutulan orucun sonunda orucun açıldığı huzurlu bir zaman dilimidir. Gün boyu oruç tutan Müslümanlar, iftar ile açlığını ve susuzluğunu giderir. Ancak Afrika ülkelerinde yaşayan Müslümanların birçoğu iftar nimetini tam anlamıyla yaşayamıyor. Afrika iftar bağışı organizasyonları sayesinde aç ve susuz insanlar karınlarını doyurabiliyor. Yetimhanelerde, medreselerde ya da halka açık alanlarda dağıtılan iftar yemekleri hem damakları hem gönülleri fethediyor. İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği, Afrika iftar organizasyonları ile Müslümanların sofralarını şenlendiriyor.
Ramazan ayında oruç açmaya “iftar” adı veriliyor. Kelime anlamı “oruç açma” ya da oruç bozma” olan iftar, oruç yasaklarının sona ermesini ifade eder. Ramazan ayında oruç sebebiyle aç ve susuz geçen saatlerin sona ermesi anlamına gelir. İslam aleminde kadim bir yeri olan iftarda Müslümanlar, özenle hazırlanan yemekler ve içeceklerle adeta bayram yaşar. İftar, akşam ezanı okunması ile başlar. Müslümanlar, güneş batınca iftar sofrasında oruçlarını açar. Aynı zamanda Ramazan ayında Müslümanların yardımlaşma ve dayanışması için bir vesiledir. Ayrıca, açlık, susuzluk ve kıtlık yaşayan insanlara yardım etme vesilesidir. Duyarlı Müslümanlar, Afrika gibi çok sayıda muhtaç insanın yaşadığı coğrafyalarda iftar bağışı ya da iftarlık bağışı yapıyor. Böylece toplumsal dayanışmaya katkı sunuyorlar. İftar ayrıca, Allah’ın rızasını kazanmaya vesile olabilmektedir.
İftar bağışı, Müslümanlar için sevap ve Allah’ın rızasını kazanma vesilesidir. Peygamber Efendimiz’den (s.a.v) iftarın faziletine ilişkin birçok hadis nakledilir. Ebû Hüreyre’den (r.a.) rivayet edilen bir hadiste, “Allah Teâlâ şöyle buyurdu: Kullarımın bana en sevgili olanı, oruç açmakta acele davranandır.” (Tirmizî, Savm 13) buyurulmaktadır.
İftar bağışına ilişkin hadisler de vardır. İftarla ilgili hadislerden bazıları şunlardır;
İftarlık, kelime anlamıyla “Ramazanda iftar açmak için ilk ağızda yenilecek ve içileceklerin tümü; iftariye, iftariyelik.” şeklinde tanımlanır. Oruç açıldığında ana yemek öncesi hurma, zeytin, peynir, su, çorba gibi gıdalar genel olarak iftarlık olarak tanımlanır. Oruç genellikle iftarlıklarla açılır. Daha sonra ana yemeklere geçilir. İftarlığın temel amacı, gün boyu boş kalan mideyi ana yemeklere hazırlamaktır. Örneğin, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) orucunu hurma ile yani iftarlık ile açmıştır. İftarlık, aynı zamanda Ramazan ayının ruhunu yansıtan bir gelenektir. Ramazan gelenekleri arasında özel bir yeri vardır. İftarlık çeşitleri, ülkelerin yemek kültürleri ile de bağlantılıdır.
İyilik Yolu Derneği, iftar bağışlarınızı mazlum coğrafyalarda muhtaç Müslümanlara ulaştırıyor. Afrika ülkelerinin geleneklerine uygun iftar programlarında özel iftar çeşitleri sunuluyor. İyilik Yolu; paylaşmanın, yardımlaşmanın ve dayanışmanın doruklarda yaşandığı Ramazan ayında muhtaç Müslümanların iftar sofralarına iftar bereketini taşıyor. İftar vaktinde sofralarında sıcak bir yemek bulan Müslümanlar, dualar eşliğinde iftar heyecanı yaşıyor. Yıl boyunca yapılan sıcak yemek yardımlarının dışında Ramazan ayında bağışçıların destekleriyle Afrika’da iftar yemeği dağıtılıyor. Tanzanya, Somali, Afganistan, Bangladeş, Suriye ve Yemen gibi ülkelerde iftar sofralarını bereketlendiren İyilik Yolu, bu coğrafyalardaki Müslümanların evlerine sıcak yemek götürmelerini sağlıyor. İftar bağışlarınız için İyilik Yolu’nun uzman ekibine güvenebilirsiniz. Şeffaf, güvenilir ve hızlı online bağış sistemi ile iftar bağışı yapabilirsiniz.