Şükür namazı, Allah’ın rızasını kazanmak ve nimetlerine şükretmek için kılınır.
İçerikler / Şükür Namazı Nedir, Ne Zaman Kılınır?
Şükür namazı, nafile namazlardan biridir. Adından da anlaşılacağı üzere Allah’a şükretmek amacıyla kılınan bir namazdır. Bir kötülükten, hastalıktan, borçtan kurtulan ya da hayırlı bir durumla veya nimetlerle karşılaşan Müslümanlar, Allah’a şükretmek ve Allah’a sığınmak amacıyla şükür namazı kılar. Faziletli bir nafile ibadet olan şükür namazı, farz değildir. Peki, şükür namazı nedir? Şükür namazı nasıl kılınır? Şükür namazı ne zaman kılınır? İşte cevapları…
Müslümanlar, hayrın ve şerrin Allah’tan geldiğine inanır. Bu sebeple herhangi bir kötü veya iyi durumla karşılaşan Müslümanlar, Allah’a şükretmek ve sığınmak için şükür namazı kılar. Nafile bir ibadet olan şükür namazı, herhangi bir zamanda kılınabilir. Şükür namazı, Allah’ın rızasını kazanmak ve nimetlerine şükretmek için kılınır. Ayrıca, Allah’a minnet göstermenin bir ifadesidir. Bereketin ve nimetlerin artmasına da vesile olabilmektedir. Diğer taraftan, şükür namazı farz değildir.
Müslümanlar şükür namazı ne zaman kılınır diye merak edebilmektedir. Şükür namazı herhangi zamanda kılınabilir. Yani şükür namazı kılmak için zaman şartı yoktur. Farz namazlardan sonra, kuşluk vakti, gece vakti ya da sabah namazından sonra gibi farklı zaman dilimlerinde nafile bir namaz olarak kılınabilir. Mekruh vakitler yani kerahat vakitleri dışında herhangi bir zamanda şükür namazı kılmak mümkündür.
Şükür namazı kaç rekattır, şükür namazı nasıl kılınır gibi sorular da merak edilebilmektedir. Şükür namazı genellikle iki rekat olarak kılınır. Peki, şükür namazına nasıl niyet edilir? “Niyet ettim Allah rızası için şükür namazı kılamaya” şeklinde niyet edilir. Şükür namazı, sünnet namazlar gibi kılınır. Normal namazlarda okunan sureler, dualar ve rükünler şükür namazı için de geçerlidir. Şükür namazı sonrası kişi, Allah’a şükrederek istediği gibi dua edebilir.
Kurban kestikten sonra şükür namazı kılmak, Müslümanlar arasında yaygın bir nafile ibadettir. Kurban ibadetini gerçekleştirebilen Müslümanlar, bu ibadete nail olduğu için Allah’a şükretmek maksadıyla şükür namazı kılabilir. Ancak “kurban namazı” diye bir namaz yoktur. Kurban kesildikten sonra kılınan iki rekat namaz da, kurbana şükretmek niyetiyle nafile olarak kılınır.
Şükür namazında hangi dualar okunur sorusu da merak edilebilmektedir. Şükür namazının temel amacı nimetlere şükretmektir. Allah’a minnettarlığı ve kulluğu göstermenin bir vesilesidir. Şükür namazı, sünnet namazlarla aynı rükünlerde kılınır. Namaz kılındıktan sonra Allah’a şükredilir ve farklı dualar eklenebilir. Şükür namazı özelinde bir dua yoktur. Namaz sonrası Allah’a niyaz edilir, şükür zikirleri çekilebilir. Şükür namazı kılınırken secdede de dua edilebilir.
İslam dininde her amelin ve her ibadetin Allah katında karşılığı olduğuna inanılır. Şükür namazı da Allah’a dua etmenin, şükretmenin ve yakınlaşanın bir vesilesidir. Müslümanlar, şükür namazı gibi nafile ibadetler yaparak dünyada ve ahirette fazilet bulmayı ümit eder. Şükür namazı kılarak Allah’a şükreden ve kulluğunu gösteren bir Müslüman, bu vesile ile Allah’ın rızasını kazanabilir. Nafile bir ibadet olarak kılınan şükür namazı, nimetlerin ve bereketin artmasına da vesile olabilmektedir. Bu namaz ile Müslümanlar, kendilerine verilen nimetlere, sağlığa, huzura şükreder. Allah katında hiçbir ibadet karşılıksız kalmaz. Bu sebeple şükür namazı ile hem Allah’ın rızası kazanılabilir hem günlük yaşamda bereket artabilir. Ayrıca, şükür namazının nimetlerin devamlılığına vesile olması da ümit edilir. Bunlarla birlikte şükür namazı gibi nafile ibadetlerle günahların affı, huzur ve mutluluk da umulur.