Ramazan, kardeşliğin, dayanışmanın ve yardımlaşmanın zirveye ulaştığı mübarek bir aydır. Bu kutsal ayda, ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak, onlara yardımcı olmak ve kalplere dokunmak, İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği olarak bizler için büyük bir anlam taşır.
Sayfalar / Ramazan
Ramazan, kardeşliğin, dayanışmanın ve yardımlaşmanın zirveye ulaştığı mübarek bir aydır. Bu kutsal ayda, ihtiyaç sahiplerinin yanında olmak, onlara yardımcı olmak ve kalplere dokunmak, İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği olarak bizler için büyük bir anlam taşır. Ramazan, sadece oruç tutmakla değil, aynı zamanda birbirimize yardım eli uzatarak, insanlık adına güzel bir iz bırakmakla da güzeldir.
Ramazan ayı, paylaşmanın, barışmanın ve kardeşlik duygusunun pekiştiği bir zamandır. Bu kutsal ayda, ihtiyaç sahiplerinin sofralarına bereket getirmek ve onlara yalnız olmadıklarını hissettirmek, hepimizin sorumluluğudur. Bizler de bu bilinçle, Ramazan’da gerçekleştirdiğimiz yardım çalışmalarıyla, gönülleri ısıtmayı, yüzlerde tebessüm bırakmayı hedefliyoruz.
2024 Ramazan ayında, yaklaşık 140.000 kişiye iftar sofrası kurarak, Ramazan’ın bereketini ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bu yardımlar, yalnızca gıda dağıtımıyla sınırlı kalmayıp, kumanya ve ekmek dağıtımlarıyla da desteklenmiştir. Bunun yanı sıra, bayramlık kıyafet yardımları, çocuklar ve büyükler için umut kaynağı oldu.
Ramazan ayında gerçekleştirdiğimiz çalışmalar, sadece yemek dağıtımıyla sınırlı değildir. Dernek ekiplerimiz, sizlerin fitre, fidye ve zekat . Yardımlarımızı nakit olarak dağıtarak, ihtiyaç sahiplerinin kendi tercihlerine göre alışveriş yapabilmelerini sağlamak, bizler için büyük bir önem taşımaktadır.
Aynı zamanda Sadaka-yı Fıtır olarak da bilinen Fitre Sadakası, sevap kazanmak amacıyla, yaradılışımıza bir şükür olarak verilen vâcib bir sadakadır. Hür müslüman ve kendi malının nisap miktarından fazlası bulunan müslümanın vermesi gereken bir sadakadır. Ramazan ayında verilir. Kelime anlamı itibarıyla Fitre, temizlemek anlamına gelmektedir.
Fitre, fakir ve muhtaçlara yardım amacı ile oruçlarımızdaki eksikleri, kusurları kapatmak gibi anlamları da beraberinde taşımaktadır.
Fitre miktarı, ekonomik koşul ve ihtiyaçlara uygun olarak belirlenir ve bu miktar fitre miktarı olarak kabul edilir.
Hastalığı bulunan, hastalığı iyileşemeyen ihtiyarlar ve hastalar farz ve vacib olan borçlarını ödemek için fidye verirler.
Oruç tutma halinde olamayan ihtiyarlar da fidye verir. Dinimizce fidye, bir yoksulu bir günlük doyurmaktır. Oruç tutamayan ama fidye veremeyecek kadar da maddi gücü bulunmayan kişiye de fidye düşmez.
Fitre’nin bedeli ne ise Fidye’nin bedeli de odur.
Dinen zenginlik ölçüsü olarak kabul edilen mala sahip olan (nisap miktarı) kimselerin vermeleri farz olan ibadettir. Bu ibadete zekât denir.
Yüce Allah ayetlerde Zekâtın farz olduğunu söylemekte ve zekâtın kimlere verileceğini ifade etmektedir;
‘Sadakalar (zekâtlar) Allah’tan bir farz olarak ancak, yoksullara, düşkünlere, (zekât toplayan) memurlara, gönülleri (İslâm’a) ısındırılacak olanlara, (hürriyetlerini satın almaya çalışan) kölelere, borçlulara, Allah yolunda olana, yolda kalana mahsustur. Allah pek iyi bilendir, hikmet sahibidir.’ (Tevbe, 60. Ayet)
Zekat, malın toplam değerinin yüzde 2,5’i ya da 1/40 kadarıdır.
Nisap miktarı ise 80,18 gr. altın veya bu tutarda para veya ticaret malıdır.
Bağışlarınızla Yardımlarınıza Ulaşan Kardeşlerinizin Yüzünde Gülümseme Bağışlarınızı toplamak ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak adına derneğimizin genel merkezinde ekiplerimiz yoğun bir tempoyla çalışmaktadır. Ramazan ayı boyunca 7/24 çalışan ekiplerimiz, yardımların hızla ve doğru bir şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını sağlamak için titizlikle çalışmaktadır. Sizlerin değerli destekleriyle, daha fazla insana ulaşmak ve Ramazan’ın bereketini daha çok kalpte hissettirmek için var gücümüzle çalışıyoruz.