İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği olarak, yıl boyunca ihtiyaç sahibi kardeşlerimize sıcak yemek ve ekmek ulaştırmanın huzurunu yaşıyoruz.
Sayfalar / Yemek İkramı
İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği olarak, yıl boyunca ihtiyaç sahibi kardeşlerimize sıcak yemek ve ekmek ulaştırmanın huzurunu yaşıyoruz. Bağışçılarımızın destekleriyle, özellikle Tanzanya, Somali, Afganistan, Bangladeş, Suriye ve Yemen gibi zorlu coğrafyalarda, sofraları bereketlendiriyor, kalpleri ısıtıyoruz.
Kurban kesmek fıkha göre vacip, sünnet veya nafile olarak yerine getirilen ibadetlerden biridir. Kurban, dayanışma ve yardımlaşma ruhunu canlandırır. Her yıl hac döneminde milyonlarca Müslüman vacip kurban keser. Ayrıca, akika, sadaka, adak ve şükür gibi niyetlerle nafile kurban kesimi de yaygındır. Vacip ve nafile gibi farklı sebeplerle kurban kesen Müslümanlar son yıllarda yemekli kurban bağışına rağbet ediyor. Yemekli kurban bağışı özellikle Afrika’da yaygınlaştı. İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği, Afrika’da ihtiyaç sahiplerinin sofralarına kurban yemekleri ile lezzet katıyor. Peki, yemekli kurban bağışı nedir, nasıl yapılır? Yemekli kurban bağışı neden önemlidir? İşte cevapları…
Yemekli kurban bağışı, kesilen kurbanların etlerinin yemek haline getirilerek ihtiyaç sahiplerine dağıtılması şeklinde gerçekleştirilen bir bağış türüdür. Kurban yemekleri, ya da yemekli kurban bağışları için büyükbaş ve küçükbaş hayvanların etleri kullanılır. Koç, koyun, keçi, inek veya dana gibi hayvanlar İslami usullere göre kesilerek, etleri hijyenik koşullarda pişirilir ve sıcak yemek haline getirilir.
İyilik Yolu Derneği, yemekli kurban bağışlarınızı Afrika’da açlığın yaygın olduğu ülkelerde ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyor. Yemekli küçükbaş kurban bağışı yapmak isteyen bağışçıların adak, sadaka, şükür, şifa ve akika gibi tüm niyetli kurbanları yemek olarak dağıtılıyor. Son yıllarda çok talep gören yemekli küçükbaş kurban bağışı için isme özel kesim ve isme özel yemek dağıtımı yapılıyor. Kesim ve yemek videoları bağışçılara özel olarak gönderiliyor. Keçi, koç, koyun gibi küçükbaş ya da büyükbaş kurban bağışlarından yapılan yemekler, büyük bir yemek organizasyonu ile açlığın yoğun olduğu mahallelerde dağıtılıyor. Genel olarak küçükbaş kurban bağışlarında 50 kişilik, büyükbaş kurban bağışlarında 500 kişilik yemek dağıtımı sağlanabiliyor.
Derneğimiz, sadece Ramazan ayında değil, yılın her günü düzenli olarak yemek ve ekmek dağıtımları gerçekleştirmektedir. Bağışçılarımızın teveccühü ile kimi zaman kurbanlı yemek dağıtımları da yaparak, kardeşlerimize hem et hem de sıcak yemek ikram ediyoruz.
Adak, akika, şükür, nafile ve şifa kurban bağışlarınızı, ihtiyaç sahibi kardeşlerimize ulaştırıyoruz. Özellikle Tanzanya'da uyguladığımız "Yemekli Kurban Dağıtımı" projemiz, büyük ilgi görüyor. Küçükbaş kurbanlıklarımızı keserek, etlerini pilav ve meyve suyu ile birleştirip, yaklaşık 50 kişilik sıcak yemek dağıtımı gerçekleştiriyoruz. Büyükbaş kurbanlıklarımızla ise yaklaşık 500 kişilik bereketli sofralar kuruyoruz. Somali'de de küçükbaş kurban kesimi ve yemek ikramlarımızla kardeşlerimizin yanında oluyoruz.
Yemek ikramlarımızı, kardeşlerimizin onurunu zedelemeyecek şekilde, toplu olarak gerçekleştiriyoruz. Sofra usulü dağıtım yerine, toplu dağıtımlarla kardeşlerimizin evlerine rahatça götürebilecekleri sıcak yemekler sunuyoruz.
Ramazan ayında ise, bağışlarınızla iftar vaktinden birkaç saat önce dağıtımlarımıza başlıyoruz. Kardeşlerimiz, evlerinden getirdikleri kaplarla sıcak yemeklerini alıp, iftar sofralarını bereketlendiriyorlar. Böylece, evlerinde rahatça ve huzur içinde iftar yapabiliyorlar.
İslam dini, yemek ikramını ve yardımlaşmayı teşvik eder. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuştur:
"Kim aç bir kimseyi doyurursa, Allah da onu cennet meyveleriyle doyurur." (Tirmizi, Sıfatü'l-Kıyâme, 18)Bu hadis-i şerif, yemek ikramının ne kadar büyük bir sevap olduğunu vurgulamaktadır. İyilik Yolu İnsani Yardım Derneği olarak, bu hadis-i şerifin rehberliğinde, kardeşlerimize sıcak yemekler ulaştırarak onların dualarını alıyoruz.