Küçükbaş Kurban Bedeli 3.500 TL

Anasayfa

Giriş/Üye

Hesap No

Bağış Yap

Sepetim

Teheccüd Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

“Teheccüd” kelimesinin anlamı “uyumak”, “uyanmak”, “uykudan uyanıp namaz kılmak” olarak belirtilir. 

İçerikler / Teheccüd Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

Teheccüd Namazı Nedir, Nasıl Kılınır?

Teheccüd namazı ya da gece namazı, nafile bir namazdır. Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in (s.a.v) Müslümanlara ısrarla tavsiye ettiği önemli bir namazdır. Gece yarısı kılınan teheccüd, “farz namazlardan sonra en faziletli namaz” olarak bilinir. Peki, teheccüd namazı nedir? Teheccüd namazı nasıl kılınır? Teheccüd namazı kaça kadar kılınır? Teheccüd namazı hakkında merak ettiklerinizi makalemizde bulabilirsiniz.

Teheccüd Namazı Nedir?

Teheccüd” kelimesinin anlamı “uyumak”, “uyanmak”, “uykudan uyanıp namaz kılmak” olarak belirtilir. “Gece namazı” ya da “Salatü’l-leyl” olarak da bilinir. Yatsı namazı ile fecr vakti arasında kılınan nafile bir namazdır. Bu nafile ibadeti muadil namazlardan ayıran ise, yatsı namazından sonra bir süre uyuyup, uyanarak kılınması gereken bir namaz olmasıdır. Teheccüd, Kur’an-ı Kerim’de de bahsi geçen önemli bir namazdır.

İsrâ Suresinin 79. Ayetinde,

“Gecenin bir kısmında da sadece sana mahsus bir nafile olmak üzere uykudan kalk, Kur'ân ile teheccüd namazı kıl, Rabbinin seni bir makamı mahmuda (şefaat makamına) göndermesi kesindir.” buyurulmaktadır.

Teheccüd Namazı Kaça Kadar Kılınır?

Müslümanlar, nafile namazlarla manevi makamını yükseltebilir. Nafile namazlar, Allah’ın rızasını kazanmaya da vesile olabilmektedir. Faziletli namazlardan olan teheccüd namazı ne zaman kılınır sorusu birçok Müslüman’ın cevabını merak ettiği sorulardan biridir. Teheccüd namazı kılmak için yatsı namazından sonra uyumak ve gece yarısı uyanmak gerekir. Teheccüd kaça kadar kılınır sorusunun cevabı da merak edilir. Teheccüd namazı sabah namazı vaktine kadar kılınabilir. Yani teheccüd namazı vakti yatsı namazından sonra imsak vaktine kadardır.

Teheccüd Namazı Saat Kaçta?

Müslümanlar gece ibadetleri ile Allah’a kendine yakın hisseder. Teheccüd namazı, faziletli gece ibadetlerinden biridir. Gece yarısı uyanılarak kılınır. Ancak gece uyanamama riski olan ya da mücbir sebeplerle uyanamayacak olan kişiler, yatsı namazından soran teheccüd namazı kılabilir. Yatsı namazından sonra kılınan vacip vitr namazı, geciktirilerek teheccüdle birlikte kılınabilir.

Teheccüd Namazı Nasıl Kılınır?

Peki, teheccüd kaç rekattır, teheccüd namazı nasıl kılınır? Teheccüd namazı iki rekat, dört rekat, sekiz rekat ya da 12 rekat olarak kılınabilir. Alimler, teheccüd namazını genellikle her iki rekatta selam vererek kılmıştır. İki rekatta bir selâm verilerek kılınması daha faziletli görülmüştür. Teheccüd namazına nasıl niyet edilir sorusu da merak edilir. Teheccüd namazı niyeti, “Niyet ettim Allah rızası için teheccüd namazı kılmaya” şeklindedir.

Teheccüd Namazından Sonra Okunan Dua

Teheccüd namazı duası farklılık gösterebilmektedir. Teheccüd kılan kişiler hadislerde geçen duaları okuyabilir. Farklı dualar da edilebilir. Vitr namazı geceye bırakılırsa, yatsı namazının tesbihatı yatsı namazından sonra yapılır. Vitir ve teheccüdden namazlarından farklı dualar, virdler ve zikirler yapılabilir.

Teheccüd Namazı İle İlgili Hadisler

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v), teheccüd namazına büyük önem vermiştir ve Müslümanlara da teheccüd kılmalarını tavsiye etmiştir. Bu sebeple teheccüd, aynı zamanda sünnet bir namazdır.

Teheccüd namazı ile ilgili bazı hadisler şunlardır;

  • “Farz namazdan sonra en faziletli namaz gece namazıdır. Geceyi iki kısma bölersek son kısmı namaz için en faziletli vakit. Eğer geceyi üçe bölersek ortası en faziletli vakit.” (Tecrid-i Sarih Terc. IV)
  • “Ramazan’dan sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan muharremde tutulan oruçtur. Farz namazlardan sonra en faziletli namaz da gece namazıdır.” (Müslim, Sıyâm 202, 203)
  • Hazret-i Âişe (ra), “Resûlullah Efendimiz (asm) ağrı, sızı veya başka bir sebeple gece namazını kılamadığında, gündüzün on iki rekât kılardı.” (Müslim, Müsâfirîn, 140) demiştir.
  • “Kim devam ettiği gece ibadetini veya virdini yapmadan uyuya kalırsa, onu sabah namazı ile öğle namazı arasında ifa ettiğinde, geceleyin ifa etmişçesine sevap yazılır.” (Müslim, Müsâfirîn, 142)
  • “Gecede bir saat vardır ki, bir Müslüman o saate rastlar da Cenâb-ı Allah’tan dünya ve âhiret işinden bir hayır isterse, Allah o kimsenin dileğini muhakkak verir. Bu her gece böyledir.” (Müslim, Müsâfirîn, 166, 167)
  • “Ey insanlar! Birbirinize selâm veriniz, yemek yediriniz, insanlar uyurken geceleyin namaz kılınız. Böyle yaparsanız selâmetle cennete girersiniz.” (Tirmizî, Etime 45, Kıyâmet 42).

 

İyilik Yolu
Bağış Yap